Sterke merken
Een sterk merk ontstaat van binnenuit, door het maken van de juiste keuzes om de juiste redenen. Weten wie je bent en waarom je zo bent is de basis van een sterk merk. Vooral de waarom spreekt mensen aan op een dieper niveau (zie de gouden cirkel). Archetypes zijn daarvoor een perfect middel, ze maken je merk menselijk. Als je de kracht van merkarchetypen begrijpt, wordt het bouwen van merken veel eenvoudiger, lonender en waardevoller.
Archetypen helpen je te begrijpen wie je bent
De oorsprong van de archetypen ligt in de psychologie. Carl Jung – één van de grondleggers van de moderne psychologie – heeft onderzoek gedaan naar de psyche van de mens. Hij heeft talloze sprookjes, mythes, volksvertellingen en verhalen bestudeerd. Hij concludeerde dat al deze verhalen terug te brengen zijn tot twaalf basiskarakters, de archetypes. Mensen uit alle culturen herkennen en begrijpen onbewust deze twaalf universele archetypes.
Carol S. Pearson borduurde voort op de theorie van Jung en stelde vast dat merken ook deze rollen of karakters kunnen invullen. In haar boek: The Hero and the Outlaw (2001) diept ze de theorie van Jung verder uit en koppelt krachten, valkuilen, typerende elementen en onderscheidend vermogen aan deze archetypen. Haar theorie wordt veelvuldig ingezet in merkpositionering, verhalen, en films.
Deze kennis is bekend bij verhalenvertellers en wereldmerken, Voorlopers in Marketing maakt dit nu ook beschikbaar voor jouw bedrijf!
Deze archetype-theorie wordt al jaren gebruikt in de reclamewereld om merken te voorzien van een herkenbaar motief en in Hollywood zorgen archetypes ervoor dat filmkijkers sneller karakters en verhaallijnen oppikken. Disney maakt veelvuldig gebruik van deze archetypen om een verhaal te vertellen. Zo hebben bijvoorbeeld alle prinsessen van Disney een ander archetype en daarmee spreken ze ook andere mensen aan.
Disney gebruikt archetypes in hun verhalen
Een manier om naar de wereld te kijken
Archetypes zijn er niet om wat je al doet te veranderen. Ze helpen met het scherper neerzetten van jouw sterktes en het inspelen op je doelgroep op een dieper niveau. Laten we eens kijken naar de verschillende karakters.
Het groene kwadrant
In het groene kwadrant zitten 3 archetypes die gedreven worden door hun zoektocht naar het paradijs (een betere wereld). Elk van deze archetypes doet dat op hun eigen manier.
- De ontdekker zoekt een wereld van vrijheid. Dit bereikt hij door open te staan voor een uitdaging, een avontuur en onbevreesd een nieuw pad in te slaan.
- De Wijze zoekt een wereld van waarheid, een wereld zonder leugens en onwetendheid. Dit type is deskundig, verzekerd en leidend in de route naar de true world.
- De Onschuldige ziet het paradijs als een wereld vol geluk, waar iedereen goed is. Ze zijn optimistisch, bescheiden en sympathiek.
Het gele kwadrant
In het oranje kwadrant streven de archetypes naar verbinding.
- De gewone man wil gelijkheid tussen mensen. Is hierin vriendelijk, bescheiden en authentiek.
- De grappenmaker wil plezier maken met anderen, door op een speelse, vrolijke en uitgesproken manier mensen de joy of life te laten voelen.
- De liefhebber zoekt verbinding in intimiteit. Deze persoon is liefdevol, heeft waardering voor anderen en gaat vol toewijding voor anderen door het vuur.
Het rode kwadrant
Het rode kwadrant zit vol kracht. Deze archetypes willen graag hun sporen nalaten op deze wereld, ze willen iets betekent hebben.
- De rebel wil bevrijden en neemt geen genoegen met de standaard omdat het zo is. Ze zijn strijdlustig en ontwrichtend als het gaat om idealen die ze nastreven.
- De magiër zoekt ook verandering maar meer vanuit dromen. Het zijn echte visionairs met kennis van zaken, die dromen tot werkelijkheid kunnen brengen.
- De held wil zijn sporen nalaten op deze wereld door z’n beste beentje voor te zetten. Als iedereen een steentje bijdraagt, wordt de wereld vanzelf beter. De held maakt van zijn doel meesterschap. De held gaat tot het uiterste om als eerste en als beste zijn steentje bij te dragen.
Het blauwe kwadrant
Het blauwe kwadrant zit vol archetypes die structuur bieden. Ze scheppen orde in chaos en dragen op die manier bij aan een betere maatschappij.
- De zorgzame doet dit door anderen te helpen, het gevoel van veiligheid en betrouwbaarheid te geven en is onbaatzuchtig, empathisch en trouw.
- De koning doet dit door de controle over te nemen. Op een indrukwekkende, duidelijke en verfijnde manier. De koning heeft een natuurlijke autoriteit.
- De schepper biedt structuur door hun creativiteit, verbeeldingskracht en originele denkwijze in te zetten voor functionele én bijzondere dingen te creëren. Wat je kunt bedenken, kun je maken.
De voordelen van werken met archetypes
Wanneer jij je merk kan koppelen aan een archetype en dit op een goede manier doorvoert, kun je het volgende bereiken.
- Je onderscheidt je van je concurrentie. Jij bent uniek. Door te focussen op jouw archetype kun je jouw herkenbaarheid vergroten in alles wat je doet.
- Je bent eenduidig jezelf. Een archetype kan je intentie, je waarom onderstrepen. Dit versterkt de authenticiteit en betrouwbaarheid van je merk. Je zult ook inconsistenties vinden in je huidige communicatie.
- Je maakt beslissingen sneller en met meer zelfverzekerdheid. Daarbij functioneert je merk-archetype als een kompas. Het geeft richting aan je communicatie, uitvoering en activiteiten.
- Archetypes maken je merk menselijk, daardoor zul je consumenten op een dieper niveau aanspreken en hun loyaliteit en tevredenheid verhogen. Ook zal dit mond-tot-mondreclame stimuleren.
Vind jouw unieke archetype
Elk mens beschikt over alle archetypen. Net als elk bedrijf. Maar welk archetype is bij jouw bedrijf dominant? Welke springt er bovenuit volgens jouw klant?
Om richting te geven aan je bedrijf, maak je een keuze uit de archetypes. Hierdoor zullen mensen jouw merk sneller herkennen en er verbinding mee voelen. Je kunt je vast voorstellen dat de gewone man een ander motief, toon-of-voice, beeldmerk en verhaal heeft dan de schepper. Deze keuze moet dan ook heel bewust en strategisch gemaakt worden.